“It All Started With A Walk In The Woods…”

We were invited to design and produce an experiential set for the British natural skincare brand, Wildsmith Skin. Wildsmith Skin is inspired by the idyllic 18th century Georgian estate turned luxury hotel Heckfield Place, and its muse: Heckfield Place’s Head Gardener and respected artisan, William Wildsmith. A highly respected gardener of his time, this luxurious range is inspired by nature, utilising traditional and pure techniques in order to create stunning and luxurious products. Wildsmith Skin was born out of a desire to create a skincare brand that harnesses nature’s most active wild Ingredients, and blends them with the latest innovation from the lab to elevate natural skincare to a new level. As always, Sync Studio’s goal was to tell their story in a premium and impactful way, whilst creating engaging and sensorial experiences.

The Process

We delved into the history books to gather our inspiration on the design. It was important for us to take all the VIP guests on a journey and remind them of the ‘walk in the woods’ where the Wildsmith Skin story began. We transformed the saloon area of Spring restaurant, inside the New Wing at the iconic Somerset House into a conceptual English forest. Utilising as many materials as possible from the grounds, we worked closely with the senior arborist at Heckfield place, to carefully select over 50 logs in varying finishes; Douglas Fir, Japanese Larch and Oak. These were intermixed by some bespoke branded white plinths, we produced, in varying heights. The combination of raw logs and white plinths acted as a series of product display areas throughout the Saloon.

Other key elements we designed and produced were a series of 3-metre-tall acrylic panels, which we printed forest scenes directly onto, these were then backlit to give the illusion of a dreamy and mysterious woodland floor. These were juxtaposed by additional 3 metre tall Japanese larch logs held in place by bespoke steel bases, painted in black. Working alongside leading horticulturist, Fjura, to dress the space in simple classic floral and soil compositions. Alongside the main space we created a ‘Treatment Shed’ space where VIP guests were invited to have spa and facial treatments, using Wildsmith Skin’s range, throughout the day. We printed forest scenes onto 3 metre tall panels, and installed solid oak flooring to ensure continuity between the two spaces. To add to the client experience we carefully curated a playlist of forest sounds in the Saloon throughout the day, to add to the ‘forest’ environment.

The Result

The launch event at Somerset House was a luxury installation that truly mirrored the brand’s unique identity in an impactful way. We would later earn a nomination for Best Non Fashion Retail Concept at the 2018 VM & Display Awards, which recognizes the best window and in-store schemes of the year

Client: WILDSMITH SKIN | Location: Somerset House, London

Research | Design | Experiential | Installation | Production | Set Build | Material Sourcing